Tüm Kadim Değerlere Bağlı İnsanların ve Türk Dünyasının Mevlid Kandili Mübarek, Duaları Kabul Olsun!…
İlk söz::
Çoğunun, “Allah korkusu” dediği,
Hâl ile değil, mahalle ilgili.
Mahal değişince de bir şey kalmıyor zaten…
İmtihana girmemiş her fazilet,
Haritadaki menzilden ibaret….
Ne yolu anlatıyor ne yolculuğu….
Kimsenin kalbini, din bilgisini, inancını,
bilemezsiniz.
Kulluk“ Miracını,
Kendince Yargılamak
ne menem bir hadsizlik?
Soru Şu: “Salih Amel” nedir?
cevap: Mü’min diğer mü’minlerin onun elinden ve
dilinden emin olduğu (zarar görmediği) kimsedir.”
(Buhârî, İman 4; Müslim, İman 64-65) diye yazıyor kitaplar …
Amel-i salih; “iyi, güzel ve faydalı iş,” “Allah’ın rızasına uygun amel” demektir.
“Asra yemin olsun ki, hiç şüphesiz, insan hüsrandadır. Ancak, iman edip, salih amel işleyenler, birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesna.” (Asr, 103/1-3)
Kur’an-ı Kerim’de, imandan sonra hemen amel-i salihin zikredildiği pek çok âyet vardır. Bu bir irşattır, bir dikkat çekmedir. Allah’a iman eden bir insanın, bu imanını, kulluk şuuruyla ve ibadet hayatıyla desteklemesi gerektiği konusunda bir İlâhî ikazdır.
İmanla salih amelin birlikte zikredildiği bir başka âyet:
“İman eden ve salih amel işleyen mü’minleri müjdele ki, altından nehirler akan cennetler onlarındır.” (Bakara, 2/25)
Amelin salih olması büyük önem taşır. Amelin salih olmasının en önemli şartı, ihlastır; yani o işten, o ibadetten, o hayırdan sadece Allah rızasının beklenmesi, başka bir gaye gözetilmemesidir.
” Biz kimiz ki ? Kullar içinde edna bir kuluz…”Salih Amel : Mü’min diğer mü’minlerin onun elinden ve dilinden emin olduğu (zarar görmediği) kimsedir.” (Buhârî, İman 4; Müslim, İman 64-65)
“salih amel” tarifi içine girmiştir. İlk bakışta bunun, daha çok, takva mânâsına geldiği sanılırsa da takva ile salih amel arasında kuvvetli bir ilgi olduğu düşünüldüğünde, bu ifadelerin salih amel için de geçerli olduğu hemen anlaşılır. İnsanların ne maddî ne de manevî hukuklarına tecavüz etmeden geçen bir ömür, salih bir ömürdür.
Yalan söylememek takva, doğru söylemek salih ameldir. İbadet etmemeyi büyük bir suç görmek takva, ibadet etmek ise salih ameldir.
İnsanlar Allah’ın kullarıdırlar. Onların haklarını çiğnemekten Hakkın razı olmadığı açıktır. Kâfire bile zulüm edilmesine Rabbimiz razı değildir. O hâlde, Hakk’ın kullarını incitmemek, onların gıybetlerini yapmamak, onlara iftirada bulunmamak, haset etmemek, canlarına, mallarına kıymamak Hakk’ın razı olduğu fiiller ve hâller olup, salih amelin tarifi içinde yer alırlar.
“Hukukullah” denilince, daha çok kişinin itikat ve ibadet hayatı anlaşılır. İtikadı yanlış olan bir insan, Hakk’ın hukukuna tecavüz etmiş olacağı gibi, inancına göre yaşamayan ve Hakk’ın emirlerine uymayan bir insan da hukukullaha riayet etmemiş olur.
Kim karşına geçip ben şeyhim diye durursa, bil ki o aslında Hak’kın sözüyle, senin arana girmiş bir baykuştur.. o uğursuz sesiyle Hakk’ın sözünün işitilmesine engel olmaya çalışır.” Tapduk Emre Hz.
“Vahiy” sözcüğünün İngilizcesi “revelation”, . Bu sözcük Latinceden geliyor ve kökünde “velum” var: Örtü, peçe, duvak, perde demek. Dolayısıyla “revelation” aslında “örtüyü, perdeyi kaldırma” anlamındadır. Çok hoş…….
Kimileri gelecekten bahsediyor ama kastettikleri geçmiş aslında. Ebedi rücu…
Mevlid ,Arapça’ da Arapça wld kökünden gelen mawlid مولد z “doğum” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça walada ولد z “doğurdu” fiilinden Türkçe’ye geçmiş …. “Doğmak”, doğum zamanı” ve “doğum yeri” anlamları olan bir kelime..Öyle Yazıyor Kitaplar….
Bizde kutlu günler ve geceler vardır. Aslında iki bayramımız, iki de mübarek gecemiz var. Ramazan ve Kurban bayramımız, İsra ve Kadir mübarek gecelerimiz. Diğer geceler, zaman içinde şekillenen, bizi Allah’a (c.c) yakınlaştırmasını umduğumuz vesileler olarak güzel bir gelenekten ibarettir. . Gelenekte bu dini hassasiyet gösterilen gün ve geceler sırası ile şöyledir: 3 aylar, Regaib, Mirac, Berat, RAMAZAN VE BAYRAMI, KADİR GECESİ, KURBAN BAYRAMI, Hicri Yılbaşı, Aşure, Mevlid Kandili..
Bursa Ulucami imamı, mutasavvıf Süleyman Çelebi‘nin 1409’da “Vesîletü’n Necât” / Kurtuluş Vesilesi isimli taşıyan aruz vezninde, ağırlığı kaside olmak üzere, gazel formunda bölümlerle desteklenen 16 bölüm ve 770 beyitten oluşan Türkçe manzum eser. Türk edebiyatında 63 mevlid yazılmış. Bu eserler, doğuşla başlayan Peygamberimizin hayatını anlatan eserlerdir. Bugün okunmakta olan şekli ile mevlid bestesini, 17. yüzyılda Bursalı Sekbân isimli bir zat yapmıştır. Aruz veznindeki eserin bestesinde “failatun failatun failun” vezni kullanılmış, ancak “velâdet” bölümünün son on beyiti “mef’ulü-fâilâtü-mefâilü-fâilün” kalıbı ile bestelenmiştir. Süleyman Çelebinin, eserini yazarken, Âşık Paşa’nın “Garibnâme”si, Erzurumlu Darir’in “Siyerü’n – Nebî”, Eb’ul Hasan Bekrî’nin “Siyer”i ve Muhyiddîn el Arâbî’nin “Füsûs-u Hîkem”inden büyük ölçüde faydalandığı anlaşılmaktadır.
Mevlid geleneği, hem okunması, hem de gece olarak kutlanması daha çok Anadolu geleneğine has bir durumdur. Sünnet düğünü ya da diğer düğünlerde “Mevlid” okunma geleneği, Osmanlı döneminde “Mevlidhan”ların ortaya çıkmasına sebeb olmuştur. Zaman içinde korolar oluşmuş, araya Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunmak sureti ile ve hatta günümüzde fonda ney çalarak bir törene dönüştürülmüştür. Bu şekilde giderek bir “kültürel etkinlik”, şov şekline dönüştürülmektedir.
Bu hafta, Diyanet, bütün camilerde peygamberimizin anlatılması, siret ve onun sünneti, nübüvvetin dindeki yeri konusunda vaaz ve hutbeler okunacak.
Biliyorsunuz, günümüzdeki bir takım reformistler, Kur’an-ı Kerim’in tarihselliğini ve nübüvvet makamını, sünneti tartışmaya açmaya çalışıyorlar.
Son söz :Bu geceler eğer bizi tüm yaşantımızda Allah’a, resulüne ve kitabı anlama konusunda bir faydası yoksa bizi Allah’a, resulüne ve kitaba yaklaştırmıyorsa bir faydası olmayacaktır.
Kainatın Yaratacısı,
Yerin ve Göğün Tek Sahibi Yüce Rabbim;
Hiçbir zaman , hiçbir koşulda senden başka
hiç kimseye kulluk etmeyeceğime…!
Rağbeti sadece sana olan kul olacağıma!…
Tüm insanlığı ve Türk Ulusunu her türlü
afetlerden koruman için!…
Bizleri, gurur, kibir, ihtirastan uzak tutman için,
kıskançlık marazına yakalanmışlar dan olmamak için!…
Gerçeği örten nankörlerden / inkârcılardan / riyakarlardan/
münafıklardan / haram ile helal
farkı gözetmeyenlerden….
kul hakkı /yetim hakkı yiyenlerden olmamak için!…
haksız yere hiç kimsenin ahını almamak için!..
haksızlık karşısında susanlardan olmamak için!..
emanetleri ehline vermiyenlerden sakınmak için!…
adaletle hükmetmeyenlerin şerrinden korunmak için!…
ahde vefa/ salih amele sahip olmayanlardan uzak durmak için…
adaletten dönüp heva (tutkuları)na uyananlardan olmamak için!…
kapalı kapılar altında her türlü fitne ve fesatlık
yapanların şerrinden korunmak ve onlardan olmamak için!…
iftira atanların şerrinden korunmak için!…
emanet lafz-ı bî-medlûllardan uzak durmak için!..
Sevgiyi paylaşmak için!…
dostluğu yaşatmak için!…
Kandiller vardır kutlamak
ve af dilemek için!..
bu duygular içinde kutlayacağım!..
“Mevlid kandilinde yaptığım dualarımı ve ibadetlerimi”
Yüce Rabbim Kabul eyle!…
Mevlid Kandili‘nin Tüm Salih Amel
Taşıyanlara ve Türk Dünyasına Hayırlar Getirmesini
Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim . …..
Kandiliniz Kutlu Olsun….
——————————
(1)Kadrajımdan :Kütahya Ulu Cami
This Post Has 0 Comments